5 Nisan 2007 Perşembe

Doisneau ve Paris

19 Ekim- 3 Mart arası Hotel de Ville'de düzenlenen ve 300,000 kişinin ziyaret ettiği (ortalama kuyruk bekleme süresi 1,5 saat idi!!) Robert Doisneau sergisini kaçırdıysanız üzülmeyin. 1995 yılından bu yana Paris'te düzenlenen ilk büyük Doisneau resrospektifi için Paris şehri portalı www.paris.fr 'dan virtuel sergiye buyrun!

14 Nisan 1912'de Gentilly(Val-de-Marne) 'de doğan Robert Doisneau 1934-39 arasında Renault'nun Boulogne-Billancourt'daki fabrikasında endustriyel fotografçı olarak çalışmış, sürekli tekrarlanan "işe geç kalma"ları nedeni ile işten atılınca bağımsız fotografçı olarak hayatını sürdürmüştür. Paris'i en ince detayına kadar tanımış, özümsemiş, 25 eylül 1993'de çektiği son kareye kadar Paris hep fotograflarının fonu, baş aktörü olmuştur. 1994 yılında öldüğünde ardında 450,000 adetlik bir negatif arşivi bırakmıştır.

Sergi 1934-1991 yılları arasında çektiği siyah-beyaz fotograflarından bir kısmını biraraya getirmiştir. Her karede Paris hayatı, sokakları, insanları, şehrin gelişimi öylesine güzel yakalanıp yansıtılmış ki Paris'in geçmişine şahit olmak isteyenler için bu fotograflar bulunmaz bir hazine değerinde... "Doisneau'nun Paris"'i zamanda bir yolculuk sanki...1950 yılında çektiği ve tüm dünyada tanınmasına yarayan "Le Baiser de L'Hotel de Ville"i bilmeyen yoktur sanırım. La Diagonale des Marches, Danseuse de Be-bop, Mademoiselle Anita, çeşitli Les Halles kareleri, Ponts des Artes ve LaMaison des Locataires montajlari benim diğer favorilerimden bazıları....

Sergiler zaman zaman tekrarlanıyor, yenileri düzenleniyor, rastladığınızda mutlaka zaman ayırın, Paris'in dününü ve bugününü fotograf ustalarının gözünden izlemek ayrı bir haz veriyor.

Hiç yorum yok: