28 Mart 2007 Çarşamba

Le Salon du Livre II



















Evet, kitap fuarına gittim, hoşuma gitti ama azıcık da hayal kırıklığını beraberinde getirdi. Paylaşacaklarım tamamen şahsi fikir ve saptamalarımdır.

Fuar 8 ayrı parkur takip edilebilecek şekilde design edilmişti. Parkurlar bilim, yaşama sanatı( bu yılki spesyalite:bahçe, yeşil alan, botanik üzerineydi), Virgin Megastore'un sponsorluğunda ana yedi tatmin(ya da günah), bölgesel, sanat, gençlik, çizgi roman, aktüalite/politika'dan oluşuyordu. Seçim yılı olması nedeni ile de politik kişiler ve kitapları önemli yer tutuyordu.

Bu yılın onur konuğu olan Hindistan 20 editör ve başta Sudhi Kakar, Sarnath Banerjee, Ravi Shankar Etteth, Vikram Seth, polisiye romanlarıyla Kalpana Swaminathan olmak uzere 30 yazarla temsil ediliyordu. Gibert Joseph tarafından realize edilen Hindistan pavyonu fransızca, ingilizce ve 18 hint lisanında kitapları içermiş ve hintli yazarların portrelerinin sergilendiği expo ile renklendirilmişti.

Bookcrossing üzerine verilen konferans çok ilgi çekiciydi. Duyanlarınız mutlaka vardır artık kitaplar ödünç verilmiyor, geçiriliyor! Siteye üye olup BCID (Bookcrossing ID) alıyor, okuyup başkalarıyla paylaşmak istediğiniz bir kitabı bu kodla etiketleyip arkadaşınıza veriyor, ya da park'ta, tren'de, cafe'de "unutuyorsunuz". Bulan okuyup siteye yorumlarını ekliyor. En büyük bedava kitap kulübü? Yeni tip kültürel paylaşım bana çok hoş geliyor ve trenlerde yavaş yavaş uygulanmaya başlandığına tanık oluyorum. SNCF de bu girişime katılmış: www.entraindelire.fr
Daha fazla bilgi isteyenler icin: http://bookcrossingfrance.apinc.org (fransizca) veya www.bookcrossing.com (ingilizce)

Tüm büyüklerin yanı sıra daha küçük çapta editörlere de şans veren fuarda Paris'in erotik kitapçısı La Musardine (www.lamusardine.com), aradığınız herhangi bir kitabı bulmak icin Chapitre (www.chapitre.com) , 7 yaşından beri kör olan Julien Prunet tarafından kurulan ve görme özürlülere çoğunlukla yazarların kendi sesleri ile okudukları kitapları hizmete sunan dernek Lire Dans le Noir (Karanlıkta okumak) (www.liredanslenoir.com) ve "yaşlanmaya" başlayan gözlere büyük karakterlerle hizmet eden Large Vision beni etkileyen başlıklardı.

Diğer yanda korkunç kalabalık, özellikle okul gruplarının fazlalığı, standlerde çizgi roman ve genclik yayınlarının yoğunluğu, fuar salonunun aşırı ısıtılmıs olması, hic bir stand'de kitaplarda Istanbul'dan alıştığımız "fuar indirimi" yapılmıyor olması beni hayal kırıklığına uğratan öğelerdi. Ama gidilip görülmeye değer buldum, kitapseverlere gelecek yıllarda kaçırmayın derim. Bir de Türk edebiyatı daha fazla temsil edilmeye başlansa?
FUARIN ARDINDAN POZITIF BILAN:
185,000 Ziyaretçi
çocuklar ve 26 yaş altı gençlerde ziyaret oranında bir yıl öncesine göre 3 kat artış
Hindistan'ın büyük başarısı: Sunulan 20,000 adet eserde 15,000 adet satış

Hiç yorum yok: